Musis Sacrum – Concert en Lezing op 15 oktober in de Gasthuiskerk in Zierikzee

Op zaterdag 15 oktober verzorgt het koor en orkest van Luscinia Consort een concert in de Gasthuiskerk te Zierikzee onder de titel “Musis Sacrum”.  Hiermee vervolgen zij de in 2020 gestarte cyclus van concerten waarbij naast muziek ook andere kunstvormen een plaats kunnen krijgen.

Het concert staat onder leiding van dirigent Wim Boer en medewerking verlenen de solisten Maria Kosovitsa, sopraan, Ruth Willemse, alt, Eric Reddet, tenor en Martijn Sanders, bas.
Bovendien geeft musicoloog en theoloog Dr. Mar van der Veer een inleiding met als thema “Vorstelijk componeren”.

Het concertprogramma vermeldt van J.S. Bach de cantate BWV 29 “Wir danken dir, Gott” en het slotkoor “Dona nobis pacem” uit de Hohe Messe. Van Heinrich Schütz wordt het motet SWV 388 “Es ist je gewisslich wahr” uitgevoerd en van Jan Dismas Zelenka een aantal psalmcomposities en het Magnificat in D.

Het werk van Zelenka  (1679-1745), dat in dit concert ruim aandacht krijgt, was aan het begin van de twintigste eeuw vrijwel geheel in de vergetelheid geraakt. Pas sinds de jaren zeventig wordt zijn werk weer meer en meer uitgevoerd.   Over het leven van deze componist, die werd geboren in het Boheemse Launowitz, een stad nabij Praag in het tegenwoordige Tsjechië, is weinig bekend.  Van zijn vader, die cantororganist was, ontving hij zijn eerste muzieklessen. Nadat hij in 1709 als musicus is verbonden aan de huishouding van de keizerlijke stadhouder Johann Hubert Ritter von Hartig, verhuist hij in 1710 naar Dresden waar hij als bassist in de hofkapel van August de Sterke werd aangenomen. Hij zou de rest van zijn leven verbonden blijven aan dit orkest, dat tot een van de beste orkesten van Europe uitgroeide.

In de periode 1716 – 1719 maakte hij studiereizen naar Wenen en Italië, waarna hij in 1719 weer terugkeerde in Dresden, waar hij composities verzorgde voor de nieuw gebouwde hofkerk van Augustus de Sterke, die katholiek was geworden om de troon van Polen te kunnen verwerven.  Samen met kapelmeester Johann Heinichen droeg Zelenka eraan bij dat Dresden uitgroeide tot het centrum van katholieke kerkmuziek in de Duitstalige landen.
De kwaliteit van zijn kamermuziek in deze periode is alleen te vergelijken met het werk van Johann Sebastian Bach. Vast staat dat hij Bach en diens zonen persoonlijk heeft gekend en dat Bach hem tot de belangrijkste componisten van zijn tijd rekende.

Het concert op 15 oktober begint om 20:00 uur. Entree € 20 inclusief pauzedrankje.  Reserveren voor dit concert kan via de website Lusciniaconsort.nl.  Aan de zaal zijn, indien beschikbaar, kaarten verkrijgbaar tegen contante betaling.